BEHANDELAANBOD

De behandeling wordt afgestemd op jouw klachten en situatie. Er wordt gewerkt met verschillende methodieken, waaronder EMDR, cognitieve gedragstherapie, mindfulness en hypnose.

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitisation & Reprocessing) is een behandelmethode die wordt gebruikt voor de behandeling van mensen met PTSS (posttraumatische stress stoornis) en andere trauma gerelateerde angstklachten. Dit zijn klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een ingrijpende, schokkende gebeurtenis, waarbij het denken eraan nog steeds een emotionele reactie oproept. Er is de afgelopen jaren veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar EMDR, de effectiviteit ervan in het behandelen van PTSS- en traumagerelateerde klachten is aangetoond.

Voor meer informatie: https://www.emdr.nl

COGNITIEVE GEDRAGSTHERAPIE (CGT)

Cognitieve gedragstherapie (cgt) is een actieve en doelgerichte behandeling die zich zowel op je gedrag als op je gedachten richt. De manier waarop we tegen onszelf, de mensen om ons heen en de omgeving aankijken beïnvloedt vaak hoe we ons voelen. Soms hebben we denkpatronen die negatieve gevoelens tot gevolg hebben of versterken. Ook de manier waarop we ons gedragen kan bijdragen tot het ontstaan en voortduren van emotionele problemen. Door middel van oefeningen en opdrachten leer je bij cgt anders te denken en doen wat een positief effect heeft op je klachten. Samen brengen we je klachten in kaart en kijken we op welke manier er gewerkt kan worden aan verandering. Cognitieve gedragstherapie is een actieve manier van behandelen. Je gaat op een gestructureerde manier oefenen, zowel tijdens de therapiesessies als in je dagelijks leven. Ook naar de effecten van cognitieve gedragstherapie is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Uit onderzoek blijkt dat deze therapie goed werkt bij veel psychische problemen bij zowel volwassenen als kinderen. Cgt is de aanbevolen behandeling voor veel psychische klachten.

Voor meer informatie: https://www.cognitievegedragstherapie.nl of https://www.vgct.nl

Mindfulness based cognitieve therapie (MBCT)

Mindfulness-based Cognitive Therapy (MBCT) bouwt voort op cognitieve gedragstherapie. Deze behandelvorm richt zich op het ontwikkelen van een andere houding tegenover problemen. Je leert om met je aandacht in het heden te blijven en te observeren welke gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen je ervaart zonder dat je er direct naar gaat handelen en zonder dat je er een oordeel over hebt. Je leert stilstaan waardoor je uit je automatische reactiepatronen komt en een bewuste keuze kunt maken over hoe je reageert op deze signalen.

Hypnose

De interesse voor hypnose is de laatste jaren sterk toegenomen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hypnose bewezen effectief is als behandeling van het prikkelbaar darm syndroom, ook binnen de dermatologie worden goede resultaten behaald. Hypnose is echter ook goed toepasbaar bij angst, pijn en gedragsverandering. Hypnose is een staat van veranderd bewustzijn, een soort trance. Bijna iedereen heeft in het dagelijks leven hypnotische ervaringen: je bent zo verdiept in je boek, dat je niet hoort dat iemand binnenkomt; je bent diep in gedachten tijdens het autorijden, zodat het lijkt of je een stukje hebt overgeslagen. Dit zijn voorbeelden van spontane hypnose. Hypnose is een toestand van geconcentreerde aandacht waarbij je gebruik maakt van je fantasie, je voorstellingsvermogen, vergelijkbaar met een dagdroom. Hypnose is dan ook te vergelijken met een doelgerichte droom. Het kan goed gebruikt worden om pijn en stress te reduceren. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van hypnose binnen verschillende ziekenhuizen en zorgcentra. Hypnose is zelfhypnose, je hebt zelf de regie en houdt deze ook. Hypnose kan een waardevolle ondersteuning zijn bij andere vormen van therapie zoals cognitieve gedragstherapie.

Wil je een afspraak maken?

Dat kan! Ga hiervoor naar de contactpagina of klik nu op de knop “afspraak maken”. Het kan soms lastig zijn om je problemen in tekst te vangen. Heb je daarom liever direct contact met me, dan kun je me ook telefonisch bereiken.

Wil je eerst wat meer informatie, stuur me dan geheel vrijblijvend een e-mailbericht.